Духовне читання

Категорії розділу

Дитяча сторінка [1]
Тема дня [33]
Новини парафії [11]

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Наша візитка

Код візитки

НАШЕ ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 96

Прогноз погоди

Головна » 2013 » Січень » 15 » Україна колядує, колядує вся земля
10:20
Україна колядує, колядує вся земля

Щедрування і колядування у Новорічно-Різдвяні дні ‑ традиція дуже давня. Хоча був такий час, коли, насильно насаджуючи атеїзм, забороняли навіть діткам йти від хати до хати, віншуючи піснеспівами. Слава Богу, те давно вже минуло, і хороша традиція не лише відновилася, а й розквітла з новою силою, набрала дуже широких масштабів. До речі, одним із перших виніс колядки на широкий загал тодішній благочинний Нововолинської округи, який у нашому районі розпочав пастирську службу у Свято-Покровському храмі села Поромів, отець Віктор Мельник. Ще у ті радянські часи, незважаючи на заборону, він самотужки видавав збірники колядок ‑ відомих і маловідомих, додавав сюди і власні, адже майстерно володіє словом. З часом своє захоплення передав і молодшому брату Павлу ‑ настоятелю Михайлівського храму села Біличі. У ті часи виступи церковних хорів на площі Нововолинська були вже не рідкістю. Цю хорошу традицію продовжив настоятель храму святого Іова Почаївського, керівник духовного молодіжного центру протоієрей Вадим Семчук.

Зважаючи на велику масовість учасників, а, відтак, довгу тривалість свята, перенесли його з площі у Палац культури, де і умови для колядників комфортніші, і глядачам не доводиться мерзнути на морозі. До речі, до Нововолинського благочиння належить багато церков нашого району, які щороку ‑ одні із найактивніших учасників вечорів колядок.

Минулої п'ятниці Різдвяний концерт розпочався з привітання та благословення єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Володимира.

Першими започаткувало колядки дитяче тріо "Карамелька", виконавши "Дивна сталася новина", а соліст Олександр Зарубич зворушив "Різдвяною піснею".

А затим було загальне колядування, зініціювала яке наша землячка з Бужанки Світлана Собчук, акомпонуючи на баяні.

Серед храмових хорів першими вийшли на сцену хористи церкви Святого Іоана Богослова з села Верхнів (керівник Світлана Власюк), які бездоганно донесли до слухачів "Віфлеємську колядку" та "Іорданську колядку".

Прекрасний хор, який своїм співом тішить не лише парафіян свого села, а й навколишніх, вдалося зібрати регенту Свято-Покровського храму Поромова Ірині Мельничук. До речі, цей колектив уже кілька літ поспіль у Різдвяні свята запрошують до Свято-Успенського Низкиничівського монастиря. Беруть вони участь і у Різдвяних концертах, організованих благочинням. Цього разу у їх виконанні прозвучали колядки "Спи, Ісусе, спи" та "Благослови, Боже, нас на Новий рік". Особливий трепет викликало віншування сестричок шестирічної Ангелінки та чотирирічної Вітусі Семеряжко, слова яким склала їхня мама Тетяна ‑ активна учасниця церковного хору.

‑ Дуже тішуся з того, ‑ сказала регент Ірина Мельничук, ‑ що останнім часом прийшло у наш хор багато молоді. Це, зокрема, Андрій Зінченко, Михайло Мотика, Роман Вишняк, Михайло Шевчук, сестри Інна та Оленка Федчуки, Микола Гуліта, Василь Оленюк, Микола Федчук, Катерина Ковальчук. Вони ‑ надійна допомога і зміна у майбутньому тим людям, котрі вже не один десяток літ співають на службі Божій.

Зачарував оперним голосом і викликав бурхливі аплодисменти, виконавши пісню "Де згода в сімействі", настоятель Михайлівського храму села Біличі протоієрей Павло Мельник. Потішив колядками "Іде звізда чудна", "Ой колядко, колядонько", "Возвеселімося" ще один наш колектив ‑ хор Свято-Михайлівського храму села Бужанка.

Зворушили до сліз виступи хору Володимир-Волинського регентського духовного училища (керівник Тетяна Фоміних) та Вознесенського храму міста Нововолинська (керівник Клавдія Мельник), інші колективи.

Та найбільшою і приємною несподіванкою став виступ гостей із Мінська, які приїхали на запрошення благочинного Олександра Горевича, лауреата міжнародних конкурсів, чоловічого вокального ансамблю "Благовіст" міжнародного благодійного фонду "Сім'я-єднання-батьківщина" (керівник Сергій Агранович). А камерний театр цього ж благодійного фонду (художній керівник Наталія Башева) майстерно відтворив трагічну історію православ'я у Білорусі.

Хвилюючою була мить, коли голова правління міжнародного благодійного фонду "Сім'я-єднання-батьківщина", виконавчий директор видавництва церкви, лауреат державної премії "За духовне відродження" Володимир Грозов вручав єпископу Володимир-Волинському і Ковельському Володимиру копію Слуцького Євангелія, історія якого зворушила всіх. Ще у далекому 1582 році його власноруч тисячі днів і ночей переписував князь Юрій Олелькович. Євангеліє століттями передавалося від покоління до покоління і надійно зберігалася аж до початку Великої Вітчизняної війни у Свято-Троїцькому Слуцькому чоловічому монастирі. У 1941 році загадково зникли його сліди на довгі більш як шість десятків літ. І тільки 2003 року бідна старенька жіночка, котра не мала чим розрахуватися з священиком за відспівування близького родича, вручила йому, як подарунок, оригінал Євангелія 1582 року, яке передав їй на зберігання батько.

З благословення блаженнішого Володимира, митрополита Київського і всієї України єпископ Володимир, щиро подякувавши за неоціненний дар, вручив орден Георгія Побідоносця Володимиру Грозову. А він за високе служіння справі духовного відродження вручив медаль "За заслуги" протоієрею, благочинному Олександру Горевичу.

Завершилося свято виступом ансамблю з Білорусі "Благовіст", який потішив ще й українськими колядками та народними піснями.

Усі бажаючі могли придбати ікони, книги, церковну атрибутику на виставці-ярмарці, яка розгорнута у фойє і працюватиме впродовж усіх Різдвяних свят.

Для перегляду фотографій натисніть тут

Валентина Петрощук,
головний редактор Іваничівської районної
газети "Колос"


Категорія: Тема дня | Переглядів: 1442 | Додав: Lexandr | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Наші партнери

res.160011.0.1376b8cb285f4fe2ea8361c3cfaa9348.1874466166