Духовне читання

Категорії розділу

Дитяча сторінка [1]
Тема дня [33]
Новини парафії [11]

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Наша візитка

Код візитки

НАШЕ ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш сайт
Всього відповідей: 96

Прогноз погоди

Головна » 2013 » Червень » 22 » П’ятидесятниця. Тройця. Зішестя Святого Духа на апостолів
13:56
П’ятидесятниця. Тройця. Зішестя Святого Духа на апостолів

Коли минуло п’ятдесят днів, усі учні Іісуса разом з Матір’ю Божою та деякі святі жінки й іудеї, які ввірували в Нього, зібрались в одному домі на Сіонській горі – всього близько 120 осіб. Як завжди, вони молилися і чекали зішестя Святого Духа, як обіцяно було Господом. І нагло зчинився шум із неба, ніби буря раптова зірвалась, і переповнила весь той дім, де сиділи вони. І з’явились їм язики поділені, немовби огненні, та й на кожному з них по одному осів. Усі ж вони сповнилися Духом Святим і почали говорити іншими мовами, як їм Дух промовляти давав.

У цей час був іудейський празник П’ятидесятниці, встановлений в пам’ять дару іудеям закону на горі Сионський, і в Єрусалимі з цієї нагоди перебувала сила людей з різних країн. Почувши незвичайний шум у повітрі, люди почали сходитись до будинку, де були апостоли. Вони почали дивуватись, бо кожен із них тут почув, що вони розмовляли їхньою власною мовою.

Усі збентежилися та й дивувалися, та й казали один до одного: «Хіба ж не галілеяни всі ці, що говорять? Як же кожен із нас чує власну мову, що ми в ній народилися? Парфяни та мідяни, та еламіти, також мешканці Месопотамії, Юдеї та Каппадонії, Понту та Азії, і Фрігії, та Памфілії, Єгипту й Лівійських земель край Кірени, і захожі римляни, юдеї й нововірці, крітяни й араби – усі чуємо ми, що говорять вони про великі діла Божі мовами нашими!» І всі ж виходили з дива, і безрадні були, і говорили один до одного: «Що ж то статися має?» А інші казали, глузуючи: «Вони повпивались вином молодим!» (Діян. 2:7-13). Тоді апостол Петро став перед людьми та промовив до них: «Мужі іудейські та мешканці Єрусалима! Нехай вам оце стане відоме, і послухайте слів моїх! Бо не п’яні вони, як ви думаєте, ‑ бо третя година дня, а це те, що пророк Йоіл передрік» (Діян. 2:14-16).

Далі Петро став їм роз’яснювати, що той Іісус, якого вони розп’яли, ‑ є Син Божий, Месія, про Якого говорили пророки, що Він воскрес, чого свідки всі ми. Правицею Божою був вознесений, і обітницю Духа Святого прийняв від Отця, якого злив Він на учнів Своїх. Отож, нехай увесь Ізраїлів дім твердо знає, що і Господом, і Христом учинив Бог Його, Того Іісуса, що Його розп’яли ви. Коли вони почули це від Петра, то серцем розжалобились та й почали питати Петра та інших апостолів, що їм треба робити.

Бог Отець послав до нас Сина на землю; Бог Син навчив нас любити Бога і ближніх, постраждав на хресті за гріхи людей, воскрес і вознісся на Небо, обіцяючи учням Утішителя (Духа Святого); тепер Цей Дух Святий зійшов на учеників і наповнює Христом Церкву.

Дух Святий зійшов на апостолів не лише для того, щоб просвітити та надихнути їх на труди та подвиги. Він зійшов, щоб залишитися в Церкві Христовій до кінця віків. Апостоли не тільки отримали право і владу роздавати дар Духа Святого віруючим, але й передавати те право своїм наступникам: єпископам, священикам, а ті своїм; і так у Нашій Церкві ця спадковість триває й донині. Тому наша православна Церква має найтісніший зв’язок з Христом та апостолами. Наша Церква – це діло Боже, це діло Христа і Святого Духа. Церкву нашу ми не створили, а отримали її у спадщину від Христа і Духа Святого, від апостолів, від отців і вчителів Церкви. Наша православна віра – це віра апостолів, віра святого князя Володимира, при якому наші предки прийняли її зі Сходу, від греків. Потрібно берегти і цінувати нашу віру…

Празник цей ще називається «Зеленими святами», бо зелене – то барва відновленого життя і зростання.

Тропар свята:

Благословенний, Ти, Христе Боже наш, що рибалок премудрими показав, зіславши їм Духа Святого і ними увесь світ уловив, Чоловіколюбче, слава Тобі.

Категорія: Тема дня | Переглядів: 719 | Додав: Lexandr | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук

Календар

«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Наші партнери

res.160011.0.1376b8cb285f4fe2ea8361c3cfaa9348.1874466166